Jak se dělá byznys

Poměrně pravidelně dojíždím z Pardubic do Hradce Králové dopravou a docela často používám server http://jizdnirady.idnes.cz/JRCis.asp na vyhledávání spojů. Nemohl jsem si nevšimnout, že nedávno tento server přešel pod správu společnosti MAFRA, a.s.. Všimnul jsem si a musím tedy kroutit hlavou.

Celý portál je kompletně zahlcený reklamou na další web projekty této společnosti a to velmi nevkusně a nepříjemě. V záplavě blikajících obrázků a linků kamsi, člověk jen obtížně nachází to, kvůli čemu na portál přišel - vyhledávací formulář.

Snímek otřesné stránky přecpané reklamou

Je až s podivem jak dokáže společnost, která se na internetu pohybuje už léta, zničit původní funkční web. Akvizice je věc pochopitelná, tento portál má jistě velkou návštěvnost a umístění reklam zde je poměrně racionální rozhodnutí. Nicméně postupovat způsobem, že se pouze "ohne" původní (ne zrovna hezký) design tak, aby se tam vešlo co nejvíce reklam, je velmi neprofesionální.

Pokud by součástí zavedení reklam byl redesign celého portálu do líbivější formy, přidání několika nových funkcí - prostě vytvoření nějaké nové generace stránek, určitě by dosáhli i lepších výsledků vystavených reklam než když se okatě chovají jako zlatokopové.

Doufám, že MAFRA neuskuteční mnoho dalších akvizicí. Jinak se bez reklam na netu už ani nehneme.