jOpenSpace 2010

Opět po roce proběhla - v pořadí již třetí - ne-konference nesoucí název jOpenSpace. Na ní se každoročně setkávají zajímaví lidé z celé republiky, které spojuje jediné téma a tím je Java a vývoj aplikací. Základem konference jsou tzv. lightning talky, což jsou mini-přednášky na vybraná témata. Některá z nich se mi podařilo nahrát a v tomto článku je dávám se svolením autorů ke stažení ve formě podcastů. Kromě toho, že některé z nich obsahují skutečně velmi zajímavé informace, je na nich lákavé především to, že s nimi neztratíte moc času - jejich délka se pohybuje do 6 do 25 minut. Takže neváhejte a stahujte ...

Letošní ročník proběhl v moravském sklípku ve Chvalovicích u Znojma pod taktovkou vinaře/vývojáře Petra Adámka. Víno k našemu setkávání historicky patřilo a proto jsme si řekli, proč tahat Mohameda k hoře, když může hora k Mohamedovi. Díky chřipkové epidemii na poslední chvíli se nás letos sešlo poměrně málo, nicméně kvalita tím výrazně neutrpěla. Vašek Pech vykoupil svou neúčast (taky kvůli chřipce) licencemi IntelliJ Idey, což všechny přítomné sice velmi potěšilo, ale byla to jen slabá náplast na jeho nepřítomnost. Je také znát, že většina přítomných je zrovna ve věku překotného odchovu potomků, takže i z toho důvodu se účast některých omezila na minimum. Nuže doufejme, že příště se zase sejdeme ve větším počtu. jOpenSpace vždycky byl (a doufám, že i nadále bude) o spojování příjemného s užitečným a tak se těším zase na další ročník.

  1. .NET memory model - Petr Šmíd
    Zajímavý rozbor paměťového modelu .NET aplikací v porovnání s Java paměťovým modelem, vysvětlení význam klíčových slov volatile a synchronized pro zmíněné paměťové modely. Rozbor dopadů paměťových modelů pro koncové vývojáře. Z této přednášky nevznikl žádný záznam.
  2. Představení knížek - Ondřej Nekola
    Představení několika zajímavých titulů, které lze doporučit k přečtení.

    MP3 Podcast Podcast [8:14] 2.9 MB

  3. Co stojí vlákna v Javě - Lukáš Křečan
    Přednáška na téma výkonnostní a paměťové náročnosti tvorby nových vláken v Javě na hostovaném systému. Vyvrácení předsudků praktickým experimentem - vytvoření 23 tisíc vláken za několik desítek vteřin není žádný nesmysl - viděli jsme to na vlastní oči. Volné navázání na články na Lukášově blogu: část 1, část 2, část 3.

    MP3 Podcast Podcast [8:24] 3.0 MB

  4. Deklarativní DAO - Jan Novotný
    Má přednáška o deklarativních DAO - ukázka přenesení inovativních nápadů dynamických jazyků (RoR ActiveRecord, Grails GORM) do standardní Javy. Nově se ukazující trendy pro psaní DAO - iBatis3, JPA Hades - vývojáře už nebaví stále dokola psát stejnou logiku na DAO vrstvě. Rutinu má za nás dělat stroj ... Ukázky interní knihovny ADaM společnosti FG Forrest, která podporuje psaní deklarativních DAO.

    Poznámka k audiu: nahrávka je na konci poměrně nekvalitní, většinu praskání se mi nepodařilo odstranit - snad i tak ale u poslechu vydržíte; pro lepší poslouchatelnost jsem vystříhnul pasáže, kde se programuje; poslední poznámka se vztahuje k termínu AOP, který v přednášce často používám - po skončení přednášky jsem si v diskusi uvědomil, že termín nepoužívám správně, v tomto případě se jedná samozřejmě jen o dynamické proxy

    MP3 Podcast Podcast [14.25] 5.2 MB

  5. Nový produkt z dílny Kerio Technologies - Jaroslav Šnajdr
    Jarda nám umožnil krátce nakouknout pod pokličku nově připravovaného produktu od společnosti Kerio. V současnosti se jedná ještě o ne zcela oficiální informace a proto o této přednášce nebudou zveřejněny žádné informace.
  6. HttpServer v JDK 6 - Pavel Jetenský
    Pavel přednášel o novince v JDK 1.6 - HttpServeru, který nám umožní na několika řádcích nastartovat náš vlastní web server. Jedná se o skvělou utilitku především pro testy - na místech, kde jsme dosud používali embedovaný Jetty server si nyní můžeme vystačit bez externí dependence pouze s využitím utility v JDK. Šikovnou supportní třídu pro automacké testy Pavel přislíbil zveřejnit na mém blogu, takže doufejme, že brzy budou příklady ke stažení k dispozici.

    MP3 Podcast Podcast [6:21] 2.3 MB

  7. Eurocon (Lucene) - Lukáš Vlček
    Lukáš se letos na jOpenSpace pouze otočil, aby nám řekl něco o technologiích z rodiny Lucene. Již několik let se zabývá touto fulltextovou knihovnou a letos k nám zavítal obohacen o nové poznatky ze setkání Eurocon, které se odehrálo letos v Praze. Kdo se chce v kostce dozvědět zásadní novinko okolo Lucene search enginu, pro něj je tento podcast jako dělaný ...

    MP3 Podcast Podcast [24:10] 8.7 MB

  8. Peklo OpenSource licencí - Josef Cacek
    V této přednášce se Pepa rozpovídal o ne úplně příjemných zkušenostech s open source licencováním. Není ojedinělé, kdy OS projekt změní princip licencování - tato věc má pak často velmi fatální dopady na vývojáře, kteří jsou na něm závislí.

    MP3 Podcast Podcast [10:10] 3.7 MB

  9. Google App Engine - Michal Šrajer
    V této přednášce Michal zkráceně zopakoval svou přednášku z CZ JUGu na stejné téma. V zásadě to ale nebylo na škodu, protože jsme na jOpenSpace byli pouze dva, kdo na přednášce byl, takže pro většinu přítomných se jednalo o valmi zajímavé informace. Záznam z této session nebyl pořízen, protože se čeká záznam v lepší kvalitě přímo z delší přednášky na CZ JUG setkání.
  10. Porovnání Objective-C a Javy - Pavel Lahoda
    Pavel Lahoda se rozpovídal na téma Objective-C, což je jazyk vycházející z C, který je zároveň primárním programovacím jazykem pro platformu Apple a HW "věcičky" od stejné společnosti jimiž jsou iPhone nebo iPad. Pavel má historicky i velké zkušenosti s Javou, takže bylo velmi zajímavé poslechnout si jeho zkušenosti s oběma platformami. Vřele doporučuji k poslechnutí.

    MP3 Podcast Podcast [17:00] 6.1 MB

  11. SW Verification - overview - Tomáš Poch
    Tomáš nás v této přednášce seznámil s oblastí automatizované verifikace SW. Na první pohled velmi akademická oblast ale už přinesla některé ovoce - například Windows jsou výrazně stabilnější díky implementaci této automatizované kontroly do SDK pro vývoj HW ovladačů.

    MP3 Podcast Podcast [22:49] 8.2 MB

  12. Síť sítí - Petr Hamerník
    Přednáška Petra Hamerníka se zaměřila na dvě knížky o teorii sítí, sociálním chování uzlů v síti a dalších zajímavostech, které vidíme okolo sebe. Strhla se velmi zajímavá diskuse, nicméně záznam z této přednášky nemáme.
  13. Pozitivní dopady testovacího frameworku v O2 - Rudolf Pischek
    v této přednášce Ruda popisoval pozitivní zkušenosti ze zavedení testovacího frameworku, jehož principy představil na loňském jOpenSpace Pavel Jetenský. Velmi zajímavá byla především čísla pokrytí kódu testy, ze kterých bylo jasně vidět, jak důležité je, připravit si pro testování prostředí tak, aby psaní vlastních testů nebylo složité a programátoři k němu neměli podvědomý odpor. Z přednášky nevzniknul žádný záznam.
  14. Google Guice - Margin Grajcar
    Martin Grajcar se rozpovídal o IOC frameworku Guice z dílny společnosti Google. Toto povídání bylo určeno na loňský jOpenSpace, kde jsme se k němu nedostali. V přednášce jsou poměrně důležité ukázky kódu, takže je možné, že audio verze bez slidů nemusí být pro posluchače úplně srozumitelná. Nicméně myslím, že vám rozhodně stojí za to 14 minut risknout a dát záznamu šanci ;-) .

    MP3 Podcast Podcast [14:09] 5.1 MB

  15. Archivní vína v Bílém Sklepě - Petr Adámek
    Jako poslední se svou přednáškou vystoupil Petr Adámek - majitel části Bílého sklepa, který, pokud je stejně dobrý vývojář jako vinař, nemusí mít o svou budoucnost obavy. Degustace skvělých archivních vín a povídání o vinařském řemesle příjemně zaplnila většinu večera a rozhodně se nebojím víno z tohoto sklepa doporučit. Z této poslední přednášky, zcela logicky, také nevzniknul záznam :-) .
###


Kompletní itinerář konference, rozcestník a materiály jsou k dispozici na

http://www.jopenspace.cz/


###

V podcastech byla použita hudba:
Roots of Rebellion, The Looking Glass (http://magnatune.com) publikováno pod Creative Commons License

Creative Commons - Some Rights Reserved

Podcast Licence: Creative Commons noncommercial license