Můj přechod na Ubuntu

Po roce nadávání na bídnou rychlost Windows a marném downgrade z Windows Vista na Windows XP před cca rokem (které můj problém ani náhodou nevyřešilo) jsem se rozhodl nainstalovat na mém pracovním stroji Linux. Měl jsem výhodu v tom, že někteří moji kolegové už tento systém provozují a mají rozchozené všechny základní věci, které jsou pro napojení na naše firemní zdroje zapotřebí (Exchange, Samba, Jabber atd. atd.).

Výsledky měření rychlosti na ekvivalentních operacích v Linuxu, které jsem denodenně prováděl na svém pracovním laptopu s Windows byly více než lákavé. V tomhle článku bych chtěl shrnout výsledky mého jednoduchého měření a dále vás odkázat na můj článek s poznámkami ze zprovoznění systému a vytipovaným SW, který je pro běžnou práci s počítačem potřeba - obdobně jako jsem to kdysi provedl s článkem Cesta k legalitě.

Instalace verze 10.04 proběhla nadmíru dobře - pocitově, řekl bych, se instalace Ubuntu rovná instalaci Windows. V mém případě byla naprosto bezproblémová a to včetně rozdělení partition disku a nastavení dual-boot s existujícími windows (nechci hned spálit všechny mosty ;-) ). Sprcha přišla hned vzápětí - moje domáci Wi-Fi se po minutě provozu odpojila, pak se připojila znovu a opět se odpojila. Připojení přes Wi-Fi bylo hrubě nestabilní. Risknul jsem to a po chvíli bádání jsem udělal novou instalaci tentokrát Ubuntu 10.10 a tam už se Wi-Fi chytnula bez problémů (po čase jsem se dozvěděl, že Ubuntu mělo chybu v Network Manageru a stačilo se jen píchnout na kabel a provést aktualizace balíků). Pomalu mi začalo docházet, že provoz Linuxu na desktopu bude trošku dobrodružství ...

Nebudu Vás zdržovat s dalšími podrobnostmi - setup systému (instalace veškerého SW, který potřebuji pro vývoj) mi zabral něco okolo 1 týdne (po večerech) a to především proto, že většina věcí je pro mně nových a musím hodně hledat na webu a ptát se okolo sebe. Tímto musím poděkovat hlavně @Raholec a @Smejdil za vydatnou pomoc. Aktuálně mám už jen jediný problém s připojením přes VPN (chytne se mi třeba až na třetí pokus).

Faktem zůstává, že těchto pár nepříjemností mi bohatě vynahrazuje výkon systému, který jsem přechodem na Ubuntu získal.

Ubuntu = desktop na steroidech!

Prováděl jsem si pár měření stejných operací na mém stroji (IBM Lenovo Thinkpad T61, 3GB Ram) - Windows XP vs. Ubuntu:

Operace Windows XP (min:sec) Ubuntu 10.10 (min:sec)
Start systému
(dokud nepřestane blikat dioda HDD)
3:30 0:50
Stop systému
("bez spuštěných aplikací")
0:39 0:24
Hibernace
(uložení na disk / obnovení)
0:25 / 0:45 0:58 / 2:35
Standby
(uložení do paměti / obnovení)
0:06 / 0:11 0:15 / 0:05
Obsazená pamět systému po startu
("bez spuštěných aplikací")
784MB 385MB
Build interní knihovny
(914 class, 1633 souborů celkem, 8 maven modulů)
1:22 0:25
Start IntelliJ Idea s otevřeným tímto projektem 0:28 0:26
Build zákaznického projektu
(400 class, 514 souborů celkem, 10 maven modulů - výsledkem je 52MB WAR)
1:59 0:42
Start Tomcat 6.0 s tímto zákaznickým projektem 1:06 0:39

*) zeleně jsou označeny vítězné časy (pokud jsou si konkurenti blízko jsou oba zeleně)

Velkou roli na výkonu budou mít podle mého názoru rozdílné filesystémy (NTFS vs. EXT4) a možná i fakt, že na Windows do procesu vstupují rezidentní štíty antiviru (Nod32). Zdá se mi také, že Ubuntu lépe pracuje s pamětí - jednak jí nezaplácá tolik systémovými prostředky a jednak se mi zdá, že postupem času výkon Windows degraduje (nevím jestli to je obecný fakt, ale zdá se mi, že pokud na Windowsech dosáhnu kompletně obsazené RAM a systém začne swapovat, tak i po opětovném uvolnění paměti už systém není tak svižný jako před tím). Ve Windowsech jsem se většinou při 2-3 spuštěných projektech v Idee + spuštěném tomcatu pohyboval mezi 2.5 - 3GB paměti, v Linuxu jsem něco okolo 2GB.

Závěrem

Prozatím běhám Ubuntu pouze pár týdnů, ale z jeho výkonu jsem opravdu nadšený. Pokud si spočtu "pročekaný" čas při restartech Tomcatu, buildu projektů atd. atd. myslím, že po nějakém roce budu mít vstupní náklady na instalaci, správu a naučení nového systému "zaplacené".

Na druhou stranu musím uznat, že kdybych okolo sebe neměl lidi, kteří systému rozumí poměrně do hloubky a kteří jej už nějakou dobu provozují v našem firemním prostředí, asi bych nenašel odvahu a čas přejít a na všechny kličky si přijít sám. Rozhodně není doladění některých věcí záležitost jednoduchá a některé "ostré hrany" v systému ještě nějakou dobu zůstanou (např. přepínání displeje na twin-view, exchange atd.).

Po zvážení všech pro a proti u mne Ubuntu (zatím) boduje.

Poznámky i instalaci Ubuntu a tipy na SW