jOpenSpace 2011 - audio z bleskových přednášek

Čtvrtý ročník ne-konference jOpenSpace se konal letos v červnu ve Vítkovicích v Krkonoších a k mé veliké lítosti tentokrát bez mé účasti. Zážitky mám tedy jen zprostředkované a musím říct, že sestava účastníků opět nezklamala - letos o to víc, protože se dostalo na novou krev a mezi geeky se objevila řada nových tváří. Vzhledem Michalově pracovní vytíženosti se tentokrát organizace ujal Filemon bývalý majitel firmy JetMinds (nyní Vendavo), za což mu patří náš dík, protože organizační stránka je vždy ta nepopulární (doufám File, že tě to neodradilo a příští rok se pátého ročníku budu moci zase zůčastnit i já). Navíc společnost JetMinds plně hradila ubytování, což většina z nás - rentiérů - samozřejmě nepotřebuje, ale drobnosti vždy potěší :-D.

Atmosféru akce Vám může přiblížit několik fotografií z alba Josefa Cacka a samozřejmě audio nahrávky, které jsem pro Vás sestříhal a jsou ke stažení z níže uvedených linků, popřípadě z webu www.jopenspace.cz. Registrace byla otevřená všem s chutí podiskutovat o vývoji a technologiích s ním spojených, na krásném místě, se sklenicí vychlazeného piva / vína / ... doplňte si sami ... a tak doufám, že na příštím ročníku se setkáme zase v hojném počtu. Věřte mi, že je o co stát.

Nyní už k programu a záznamu vlastních bleskových přednášek, o kterých se mluví v nadpisu tohoto článku:

  1. Z desktopové aplikace do cloudu, Petr Ferschmann
    V této přednášce Petr Ferschmann rozebírá portaci jejich webového účetnictví do cloudového řešení a problémy, se kterými se setkali. To, že WinStrom je v českých luzích a hájích výjimečným oživením v oblasti účetvictví a podnikových IS pochybuje snad jen málokdo. O to zajímavější je, si poslechnout, jak to, kurnik, ti kluci vlastně dělají ... :)

    MP3 Podcast Podcast [17:34] 7.0 MB

  2. Monetizace na Android, Martin Adámek
    Martin Adámek - autor úspěšné Androidí aplikace ApnDroid pro kontrolu datových přenosů v této přednášce popisuje zkušenosti s nasazením jednotlivých reklamních řešení a strategiemi pro zvýšení výnosu z masivně rozšířené aplikace. ApnDroid má aktuálně přes 2 miliony stažení s celkem 750tisíc aktivními uživateli.

    MP3 Podcast Podcast [25:49] 10.7 MB

  3. Kerio WorkSpace, Jarda Šnajdr
    Na tomto sezení Jarda Šnajdr popisuje vlastnosti nového produktu WorkSpace společnosti Kerio, který se začal po několika letech vývoje před několika měsíci prodávat. Jedná se o formu DMS pro malé a střední firmy. Popisuje v něm první zkušenosti z reálných nasazení a částečně také zabíhá do technického pozadí aplikace.

    MP3 Podcast Podcast [21:19] 8.0 MB

  4. Validace JSON pomocí RelaxNG, Lukáš Křečan
    Společnost GoodData má na svých vstupech / výstupech řadu služeb s JSON protokolem a tudíž zájmem validovat jejich správnou funkčnost, respektive jejich zpětnou kompatibilitu. Z toho důvodu je třeba nějakým formální způsobem testovat jejich správnost a zde přichází Lukáš Křečan s možným řešení validace JSON protokolu převodem do XML s následnou validací proti RelaxNG schématu. zkušenosti s tímto řešením jsou shrnuty právě v rámci této přednášky.

    MP3 Podcast Podcast [19:58] 8.9 MB

  5. Spring Remoting, Vlastimil Dolejš
    Tato přednáška popisuje ne-zcela známá zákoutí Spring Frameworku a to konkrétně podporu různých protokolů vzdáleného volání. V závěru se strhla zajímavá diskuse ohledně zkušeností ostatních s dalšími technologiemi pro tento účel používanými.

    MP3 Podcast Podcast [12:31] 5.2 MB

  6. Programming with Kinect, Pavel Jetenský
    Pavel Jetenský se v rámci své akademické dráhy zabývá implementací alternativních rozhranní pro ovládání počítače člověkem. V současné době pracuje s kouskem hardware od Microsoftu s názvem Kinect a má pár funkčních prototypů, s kterými je schopen ovládat počítač pohyby své ruky. Na této přednášce oba tyto prototypy ukazoval v praxi.

    MP3 Podcast Podcast [32:51] 14.1 MB

    MP3 Podcast Odkaz na slajdy

  7. Do It Yourself - In-house flight simulator, Jirka Kratochvíl
    Jirka má zvláštní koníček - kromě vývoje SW je to létání v Boeingu 747. Že se tyto dvě věci dají jen těžko skloubit dohromady? Ani ne, když si na Boeing přestavíte kus svého vlastního domu. A právě o tom, kudy na to (v případě, že máte v domě přebytečné místnosti) se dozvíte v tomto podcastu.

    MP3 Podcast Podcast [17:13] 7.2 MB

  8. Využití XML dokumentu pro rychlé dotazování, Jirka Kratochvíl
    Se zajímavou "NoSQL" databází přišel Martin Bednář, který pro tyto účely využil XML dokument reprezentovaný načteným DOM v paměti, který dotazuje pomocí kompilovaných XQuery dotazů. Zdá se, že pro stromově orientovaná data je toto řešení velmi rychlé a překvapivě použitelné. Mluvíme samozřejmě o jedno vláknovém prostředí - se škálovatelností bychom v tomto případě pravděpodobně moc daleko nedošli.

    MP3 Podcast Podcast [8:10] 3.5 MB

  9. Gradle, Ladislav Thon
    O buildovacím systému Gradle se v poslední době hodně mluví a to nejen v Groovy komunitě. Na první pohled se zdá jako svěží vítr v zatuchlém prostředí build systémů jako je Maven nebo Ant. Na druhou stranu Gradle s sebou přináší řadu úskalí pro nováčky, kteří neznají principy stojící v pozadí za jeho fungováním. Kupříkladu já jsem si na něm při našem posledním Hackathonu pěkně vylámal zuby - ale bezesporu to bylo mojí vlastní hloupostí a tomu, že jsem přišel absolutně nepřipraven.

    MP3 Podcast Podcast [32:18] 12.7 MB

  10. Jak aktualizovat dat mobilní aplikace, Cyril Sochor
    S námětem na zajímavou mobilní aplikaci přišel letos Cyril Sochor. Jedná se o aplikaci, která by vám umožnila v okolí (nebo po vaší cestě někam) zjistit optimální místo k natankování vzhledem k aktuální ceně benzínu. Jak všichni víme, cena benzínu se v různých krajích a na různých místech může lišit i o několik korun a proto by se podobná věc mohla nám všem docela vyplatit. Kosa na kámen ovšem padá na způsobu sběru aktuálních data a právě v tomto směru se strhla největší diskuse.

    MP3 Podcast Podcast [29:12] 12.1 MB

    Slajdy prezentace Slajdy prezentace

  11. Remote Skype Notifications, Josef Cacek
    Každá akce si vyžádá adekvátní protiakci a tak zakázání Skype ve vašem firemním prostředí povede pouze k tomu, že si šikovní lidé vymyslí šikovné nástroje, jak zákaz s grácií obejít. V tomto podcastu se dozvíte o možnosti jak jednoduše tunelovat komunikaci z virtualizovaného prostředí do vašeho primárního systému - a bude stačit pouze Java 6 a HttpServer, o kterém jsme tu již kdysi hovořili.

    MP3 Podcast Podcast [12:48] 5.6 MB

    Slajdy z prezentace Slajdy z prezentace

    Odkaz na článek

  12. NoSQL databáze, Pavel Klobása
    Na tomto sezení se Pavel rozhovořil o závěrech z jeho vlastního průzkumu NoSQL databází pro jednoho ze zákazníků. Stejně jako z ostatních koutů světa i z jeho přednášky je patrné jisté vystřízlivění z NoSQL databází jako aktuálního módního kladiva na všechny naše problémy.

    MP3 Podcast Podcast [22:01] 8.7 MB

  13. Jak začít eShop, Pavel Petřek
    Pavel je pravidelnou hvězdou na jOpenSpace a klíčovou osobou ve společnosti Inmite. Letos nám přijel vyprávět o tom, jak spolu (respektive pro) svou manželku rozjížděl e-shop s látkami Veselá Jehlička a skoro bych ten příběh nazval americkým snem v českém podání. Na první pohled to zní všechno jednoduše a lehce v podání někoho, komu se podařilo byznys už rozjet. Vřele doporučuji k poslechnutí.

    MP3 Podcast Podcast [41:24] 17.9 MB

###


Kompletní itinerář konference, rozcestník a materiály jsou k dispozici na

http://www.jopenspace.cz/


###

V podcastech byla použita hudba:
Daniel Bautista, FG3 (http://magnatune.com) publikováno pod Creative Commons License

Creative Commons - Some Rights Reserved

Podcast Licence: Creative Commons