Šestý rok Myšlenek dne otce Fura

Nejsem první, kdo v tuto dobu píše článek bilancující loňský rok. Velmi zajímavé osobní zpovědi najdete na Dagblogu i na Javičce - každý braný z jiného úhlu pohledu. Ani já se letos nevyhnu bilancování a opět vás budu trápit nějakými čísly, která jsou možná zajímavá hlavně pro mě. Dagi psal, že on už nehledá motivaci v číslech odrážejících čtenost článků na blogu, ale mě to ještě pořád drží :)

Musím přiznat, že i mě se v poslední době hledá čas na psaní příspěvků na blog čím dál hůře. Děti rostou a vyžadují víc a víc pozornosti, projekty ve Forrestu jsou čím dál náročnější a okolo mě je pořád tolik věcí, které bych si chtěl vyzkoušet a experimentovat s nimi. Jenže na to všechno potřebuje člověk klid, čas a soustředěnost a toho, zdá se mi, mám pořád méně a méně.

Milníky letošního roku

Po většinu tohoto roku jsem se věnoval vývoji bonusového systému s využitím NFC karet pro slovenskou společnost DOXX. Možnosti NFC technologie jsou velmi zajímavé a myslím, že nás do budoucna čeká ještě hodně velký rozmach v této oblasti. Pro mě byl tento projekt velkým posunem vpřed především díky poměrně masivnímu nasazení Spring Security, o kterém jsem psal i několik článků.

Kromě tohoto zákaznického projektu se mi letos podařilo pár dalších pracovních zářezů. Jedním bylo uspořádání firemního hackathonu a druhým uplatnění mnou vyvíjených technologií v nové generaci našeho produktu Edee CMS. Jsem si jistý, že obě dvě věci mi do budoucna způsobí ještě řadu vrásek, ale vnitřně cítím, že je to něco, o co jsem se léta ve Forrestu snažil.

Ačkoliv byly plány veliké, letos jsem navštívil pouze jedinou konferenci a to GeeCON v polské Poznani. Z WebExpa sešlo, jelikož jsem dal přednost trailům v Rychlebách. Kromě zmíněné konference jsem však měl příležitost účastnit se skvělého kurzu Groovy od Václava Pecha (který, jak jsem k velké lítosti zjistil, není již dál v nabídce WebExpo Academy). Dalšími zajímavými akcemi, které stálo za to letos navštívit, byl druhý pražský CodeRetreat, který je perfektním cvičením a motivací pro každého programátora k psaní čistého kódu a také k navázání zajímavých kontaktů s dalšími podobně naladěnými lidmi z Čech.

Také pozoruji, že se nám ve Východních Čechách začíná profilovat komunita geeků. V letošním roce vznikla v Pardubicích Geek Group, která v prostorách Univerzity Pardubice organizuje přednáškové večery cca. jednou měsíčně. Taktéž jsem zaznamenal, že vzniká pardubická i hradecká odnož GUG, což může přinést celou řadu dalších zajímavých nabídek k sebevzdělávání. Skvěle se nám vydařila i poslední NerdDinner v Hradci Králové, kde se sešla velká spousta lidí a na které jsme si vyzkoušeli i koncept zahájení akce několika lightning talky.

O zajímavé akce a události tedy nebylo v letošním roce nouze tím spíš, že jsem letos objevil nový svět na sedle horského kola a měl možnost strávit několik desítek hodin na jednom výjimečném (28" Specialized). Báječně jsem si užil jak skvělé single-tracky v Rychlebách, tak Podkrkonošský maraton okolo Lázní Bělohrad. A na rovinu říkám, že tenhle sport mě nakopl tak, jak už dlouho nic jiného ...

Rekapitulace

K mému překvapení zažil tento blog rekordní návštěvnost od data svého vzniku. Mohou za to tři články v angličtině, které se mi povedlo propagovat na Java DZone a The Server Side.

Počet příspěvků: 18 (+0%)
Počet unikátních návštěvníků: 26,413 (+83%)
Počet unikátních návštěv: 40,741 (+54%)
Počet zobrazení: 59,775 (+46%)
Počet odběratelů RSS: 1,550 (+10%)
Počet přečtených příspěvků: 30,088 (+68%)
Průměrný počet přečtení příspěvku: 1770 (+78%)

Nejčtenější příspěvky:

Příspěvek Počet přečtení
Json Java parsers / generators microbenchmark 8390
Combining custom annotations for securing methods with Spring Security 4884
How do YOU test access control of your application? 4137
Ad ACTA – moje komunikace s p. Zahradilem 1923
Partyzánskou stezkou 1792
Nástroje pro vývoj web aplikací ve Forrestu 1406
Commons File Upload contains a severe memory leak 1162
Jak jsem organizoval Forrestí hackathon 964
Úvaha nad horizontálním škálováním databází a těžkostmi s tím spojenými 855
Skryté pastičky v Tomcatu aneb zpětná kompatibilita se všude nenosí 836
Máte jistotu, že do session ukládáte pouze serializovatelné objekty? 804
Reportáž z GeeCON 2012 723
Springockito – výroba mocků snadno a rychle 612
Pátý rok Myšlenek Otce Fura 464
Bonusy do každé rodiny 447
IntelliJ Idea 12 za pár korun při výročí konce světa 417
Ruční aktualizace firmware Asus Transformer Infinity Pad 272
Celkem přečtení 30,088
Článek srovnávající výkonnost Java JSON parserů byl zásah do černého a odkazy na něj jsou aktuálně rozeseté po celém světě. S podobnou i když poloviční návštěvností se setkaly články o Spring Security. Z uvedených statistik je hezky vidět, jak malý náš český rybníček je a jaký rozdíl může znamenat cílení témat na mezinárodní publikum.
Zásadní roli v tom hraje samozřejmě uveřejnění upoutávek a odkazů na portálech, které jsou hodně navštěvované - stačí se jen nebát. Člověk je samozřejmě vystaven daleko větší kritice, protože vystupuje jako bezejmenný blogger, ale kdo se bojí nesmí do lesa.
Poučením pro mne byl i článek na téma horizontálního škálování, který prokázal jedině to, že každým článkem jde  člověk s kůží na trh. Ačkoliv se původní nápad jevil jako slibný, pod kritikou širšího publika neobstál. Podobné chvíle se autorovi tráví těžko, ale beru i tohle jako zkušenost - kritiky by se člověk neměl bát. Mnoho cest se ukáže být slepých a čím dřív to člověk zjistí tím lépe pro něj. Konec konců mohl jsem dopadnout hůř.

Zdroje přístupu

Rozdělení prohlížečů má mezi vývojáři již třetím rokem jasný trend. Chrome hraje prim, Firefox nestačí držet krok a Internet Explorer je totálně na okraji zájmu.

Prohlížeč Podíl letošní rok Časová řada (2009,2010,2011,2012)
Chrome 42% 6%, 23%, 32%
Firefox / Mozilla 35% 65%, 50%, 43%
Opera 8% 15%, 12%
Internet Explorer 6,5% 12%, 8%, 6,7%
Safari 4,8% 3%
Android browser 3% 1,2%

Myslím si, že dokud Microsoft úplně nezmění strategii (verzování prohlížečů v návaznosti na různou podporu v různých verzí Windows, single-platformnost, velmi dlouhé přestávky mezi jednotlivými verzemi) nemá do budoucna žádnou velkou šanci. Že to jsou věci, které zajímají jenom geeky? Ale to jsou přeci ti lidé, kteří ostatním zprovozňují a zachraňují jejich pracovní prostředí ... co se týká mě, všude kam přijdu zůstává po mě Google Chrome a mizí ikonka IE ;)

Mobilní zařízení

V rozložení přístupu z mobilních zařízení je pro mě zajímavý jeden trend - ačkoliv celosvětově penetrace Android zařízení poráží iOS, na mém blogu je přístupů z Apple zařízení čím dál víc. Z toho je patrné že, vývojářská část populace čím dál víc inklinuje k jablečným produktům:

Platforma Přístupy Časová řada (2011,2012)
Android 1,672 62%, 56%
iPhone 860 18%, 29%
iPad 376 17%, 13%
Windows Phone 38 3%, 1,2%
Blackberry 24 1,2%, 0,8%

Mezi výrobci jsou nejoblíbenější (postupně): Apple iPad, Apple iPhone, Samsung Galaxy Nexus, HTC Desire HD, Google Nexus S Samsung Nexus S, HTC Desire, Samsung GT-I9100 Galaxy S II, Samsung GT-I9000 Galaxy S, SonyEricsson LT15i Xperia Arc.

Z mobilních zařízení přistupuje ovšem pouze 7,3% čtenářů, což je méně, než bych v roce 2012 intuitivně čekal. Sám většinu obsahu konzumuji buď v mobilu nebo v tabletu.

Operační systémy

Tady se situace příliš nemění (pozor na čísla - zdá se mi, že procenta mi tady v loňském roce trošku falírují).

Platforma Přístupy Časová řada (2010, 2011,2012)
Windows 26,622 76%, 70%, 70%
Linux 7,667 19%, 19%, 20%
Mac OS 3,468 3,3%, 6,3%, 9%

Osobně jsem na Linuxu už 2 roky a nemůžu si jej vynachválit. Ve chvíli, kdy se člověk potrpí problémy se zprovozněním všeho, co potřebuje k práci, je ten systém držák. Za dva roky jsem na něj v podstatě nemusel sáhnout a nepozoruji ani žádnou degradaci výkonu . Co se týká rychlosti a práci s pamětí je systém nepřekonatelný. Na notebooku mě v pohodě stačí 3GB RAM i na několik otevřených IDE, MySQL databázi, 2 paralelně spuštěné Tomcaty a další běžně používané aplikace (pošta, souborový manažer, přehrávač hudby, terminály). Podobná zátěž by na M$ vyžadovala tak 0,5GB swapu a tím by systém poslala totálně do háje.

Závěrem ...

sobě i Vám přeji zajímavý rok 2013, plný zajímavých setkání a nových zkušeností. Nezapomeňte, že hlavní silou, která nás žene kupředu jsme my sami. Trvale udržitelnou motivaci nám nikdo jiný stejně vyrobit nemůže. Myslete na to a nezapomeňte po cestě udělat něco pro ty druhé.

Každá kapka se počítá ... a nejvíce ta, která je darována nezištně.