JavaDays 2016

javadays-logoLetos poprvé budu přednášet na "velkých prknech" v rámci konference JavaDays pořádané 14. - 15. listopadu 2016 společností Gopas. Budu přednášet o Spring Security knihovně, která se za léta stala již industry standardem pro řešení autentizace a autorizace v Java projektech. Pokud jste se s touto knihovnou setkali jen letmo nebo vaše znalosti v tomto směru zastaraly, rád vás uvítám na mé přednášce, ve které bych chtěl průřezově projít všechna nejdůležitější zákoutí této knihovny a její novinky z posledních let. Zkušeným programátorům, kteří tuto knihovnu dennodenně používají, mnoho nového nesdělím. Tak je to ale s každou přednáškou na téma, kde jste silní - nejvíce vám dá vždy taková, kde toho v dané oblasti víte nejméně. Přesto se budu snažit vás nenudit a nečím překvapit.

Druhá má přednáška se bude týkat generování tříd za běhu aplikace pomocí Javassist, JdkProxy a povím vám něco málo o knihovně CgLib. Dozvíte se tam mé zkušenosti s implementací podobných dynamických tříd, k čemu se dají použít a na co si při tom dát pozor. Podíváme se také na to, jak je to s degradací výkonu při používání těchto dynamických implementací, na co si dát pozor při serializaci, finalizaci objektů a další lahůdky. Znalosti při běžném programování nejspíše nepoužijete, ale v určitých typech problémů vám mohou ušetřit dny otravné práce.

Osobně se na konferenci velmi těším a věřím, že si své návštěvníky najde, přestože se o pár týdnů dříve koná v Praze GeeCON. Konference JavaDays bude narozdíl o GeeCONu konference ryze česká, v českém jazyce s lokálními řečníky a to má své kouzlo - přeci jen, ne každý z nás vládne natolik dobře angličtinou, aby přednášky se zahraničními řečníky dostatečně vytěžil. Osobně znám řadu řečníků, kteří mají vystoupit na JavaDays - Petra Adámka, Vaška Pecha, Petra Ferschmanna, Jardu Tulacha, Milana Lemperu, Víťu Plška i další a myslím, že se můžete těšit na velmi kvalitní přednášky. Koneckonců řadu z nich znáte i z CzPodcastu, CzJugu případně z jOpenSpace ne-konference a obrázek jste si jistě již udělali sami.

Držte mi palce ať nemám moc velkou trému a těším se na setkání na JavaDays 2016!