Kafemlejnek.TV 37 – Blockchain mimo kryptoměny

Je jasné, že otvírák blockchainu nemohl ani zdaleka pokrýt témata, která jsme chtěli probrat. Pokračovali jsme tedy v rozhovoru s Lukášem Kolískem dál a chtěli jsme po něm nastínit možnosti využití blockchain technologie mimo kryptoměny.

Poznámka: před díl jsou připojeny medailonky partnerů ne-konference jOpenSpace, pokud vás nezajímají a chcete je přeskočit, skočte na 16 minutu 12 vteřinu.

Jedním z praktických využití je dokumentace supply chainu, tedy ověřitelné dokumentaci toho odkud se na váš stůl dostaly konkrétní suroviny, a zda nejsou náhodou součástí závadné šarže. U Irů si dokonce můžete zjistit z čeho, jak a kdy bylo uvařeno to pivo, co právě pijete.

Probrali jsme možnosti využití blockchainu pro identity management a ověřitelná tvrzení (verifiable claims). Zastavili jsme se i u smart kontraktů (skriptování na platformou Ethereum) a z Lukáše vytáhli informaci, že například proof of stake konsenzus algoritmus probíraný v minulém díle je příkladem smart kontraktu. Zjistili jsme také, že smart kontrakty jsou v současné době Turing complete programovací jazyk a dají se v něm psát i hry.

Jedním z možných use-casů pro využití blockchainu je náhrada notářů. Je to jedna z profesí, která se zdá býti tímto konceptem plně nahraditelná. Krom přízemních problémů, jakým je jejich vliv na zákonodárce, však narážíme i na praktický problém převodu reality do digitálního světa. Kdo a jak zastoupí v digitálním světě smrtku?

Volební systém je další z témat, o kterých se v souvislosti s blockchainem často mluví. Je však reálné a smysluplné klasické papírové lístky digitální formou nahradit? Ukazuje se, že největším problémem je nákup hlasů, které se při digitálním hlasování z domova může projevit mnohonásobně větší silou než nyní.

V závěru jsme se pokusili popasovat i tzv. anonymitou člověka coby účastníka procesu v blockchainu a to tak, že blockchain jako takový anonymitu nezaručuje – ačkoliv v současné době jsou již implementace, které zaručují plnou anonymitu, jsou také implementace, které naopak cílí na plnou transparentnost.

Tímto téma blockchainu opouštíme, abychom se zase za 3 týdny potkali u herního tématu s Honzou Zeleným u české herní hvězdy Mashinky.

Předem děkujeme za sdílení a lajkování našich videí. Stále se nám nedaří na YouTube dosáhnout hranice 1000 odběratelů, která je nutná pro start příjmu z reklam, které by nám pomohly hradit část nákladů na produkci tohoto videocastu.

Pokud by vás zajímala práce v CA Technologies, koukněte na jejich kariérní stránku, nebo kontaktujte Lukáše.

Chcete také hostit natáčení Kafemlejnek.TV ve Vaší firmě? Napište nám

Kompletní obsah: https://kafemlejnek.tv/dil-37-blockchain-mimo-kryptomeny/